Persbericht Hoe het gaat

Persbericht Hoe het gaat, Antwerpen

Harlekijn Holland presenteerd

‘Hoe het gaat’

Gitariste EDITH LEERKES zingt Judith Herzberg

met MARNIX DORRESTEIN

in concert

zaterdag 2 maart 2019 om 20u30

ARENBERGSCHOUWBURG – kleine zaal – ANTWERPEN

We kennen haar als vaste gitariste van Herman van Veen. Edith Leerkes, die door pers en publiek als één van die uitzonderlijke gitaristen van de wereld wordt gezien, komt naar Antwerpen voor een concert in de Arenbergschouwburg. In de loop der jaren heeft Edith Leerkes  vanuit haar klassieke vaardigheden een volstrekt eigen en herkenbare stijl ontwikkeld.

In het najaar van 2018 maakte Edith Leerkes de cd Hoe het gaat, veertien gezongen gedichten van de zojuist met de Prijs der Nederlandse Letteren onderscheiden dichter Judith Herzberg. De muziek maakten Herman van Veen, Marnix Dorrestein en Edith Leerkes.

Het concert bestaat uit  ‘taal in muziek’, geflankeerd door instrumentale stukken en korte anekdotes over de teksten. Edith wordt begeleid door multi instrumentalist en zanger Marnix Dorrestein, tevens medecomponist en co producent van de cd. Het concert duurt 70 minuten en is zonder pauze.

Marnix Dorressteinstudeerde gitaar aan de popafdeling van het conservatorium in Amsterdam. Hij won in 2012 ‘De Grote Prijs van Nederland’ met zijn band Uber Ich?, waarvan hij de frontman was. Hij schrijft en produceert veel voor andere kunstenaars, speelt met zijn eigen bands IXen Ciao Luciferen maakte onlangs met klassieke zangeres Nora Fischer het album Hush, Renaissance liederen in een hedendaagse uitvoering.

Edith Leerkeswas als klassiek gitarist lid van het vermaarde Amsterdams Gitaar trioen is sinds 25 jaar onderweg met Herman van Veen. Ze speelt in zijn voorstelling, schrijft regelmatig mee aan de muziek ervoor en in 2012 namen zij samen het initiatief voor de oprichting van het Herman van Veen Arts Center, een bruisend kunstencentrum in een natuurgebied net iets buiten Soest in Nederland.

In de pers: NRC Handelsblad – 2.10.2018 ***** Edith Leerkes maakt tijdloze popsongs van Herzbergs poëzie ……fantastische miniaturen van poëtisch vernuft, gebracht met de ingetogen schoonheid van tijdloze liedkunst.

Klik hier om de CD te beluisteren en recensie lezen.

BIOGRAFIE.  Vanaf het moment dat Edith Leerkes als elfjarig meisje verliefd werd op de gitaar heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaarspelen. Edith studeerde aan het Twents Conservatorium bij Louis Gall en in Spanje bij Ernesto Bitetti. Vanaf 1981 speelde ze in verschillende ensembles voordat ze in 1987 lid werd van het Amsterdams Gitaar Trio. Met dit trio gaf ze over de hele wereld concerten, onder meer in het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Ambassador Auditorium in Los Angeles en de Casals Hall in Tokyo. Ze maakten cd’s met muziek van o.a. Bach, Scarlatti, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokovief. In 1992 speelde Edith met het trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van een samenwerking die er toe leidde dat ze in 1998 de overstap maakte van het Amsterdams Gitaar Trio naar de groep rond Herman van Veen. Met hem schreef en produceerde ze de cd “Du bist die Ruh’” en het gelijknamige televisieprogramma over Franz Schubert, “Colombine en de Stemmendief”, een muziekspel voor kinderen, “Nu en dan”, een audiografie over Herman van Veen en “Je zoenen zijn zoeter”, een cd met het gypsy jazz Rosenberg Trio. Zij maakte samen met Olga Franssen de cd “A certain tenderness”, liedjes van Herman van Veen bewerkt voor twee gitaren. In 2007 maakte ze de cd “Etude Feminine”, twaalf eigen stukken voor sologitaar. In 2014 bracht ze ‘Liedjes’ uit, een cd met veertien titels, de meesten door haarzelf geschreven. Er verscheen ook een Duitse versie ‘Auf dieser Art’ was deze cd. Haar eerste boek met cd ‘Aan de hand van de gitaar’ verscheen in 2016. De Duitsevertaling hiervan verscheen in 2017.

Mis dit exclusieve concert niet! Er zijn slechts 100 tickets beschikbaar!

TICKETS & INFO: www.arenbergschouwburg.be

Tel.: 03/202.46.46

Basis Ticketprijs: 17,50 euro + 2,5 euro reservatiekost aan de kassa.

alle gebruikelijke kortingen Arenbergschouwburg zijn geldig. 

PERSCONTACT: Ingrid Verbraeken – mail@IngridVerbraeken.be 0477.46.1990

—-

Persbericht cd presentatie Hoe het gaat 

Voorkant_Edith_Leerkes_Hoe_het_gaat

Edith Leerkes zingt 14 gedichten van Judith Herzberg.
Zij zette de teksten op muziek, soms met Herman van Veen en Marnix Dorrestein. De gedichten komen zowel uit bundels van lang geleden als enkele die nog nergens verschenen, omdat Judith Herzberg ze pas dit jaar schreef. Twee instrumentale stukken flankeren deze ‘taal in muziek’.

Judith Herzberg is al decennia succesvol auteur van toneelstukken, proza en poëzie. De grote waardering voor haar werk komt dit jaar tot uiting door de toekenning van de Prijs der Nederlandse Letteren, die haar in november zal worden uitgereikt.

Edith Leerkes is gitariste en zangeres, voormalig lid van het Amsterdam Gitaar Trio en sinds 1992 onderweg met Herman van Veen.

Judith Herzberg ontmoette ze voor het eerst in 2004 en sindsdien hielden zij contact. De wederzijdse waardering voor elkaars werk was aanleiding tot het maken van de cd.

Hoe het gaat komt uit bij Harlekijn en is mede geproduceerd door Marnix Dorrestein. Het label Harlekijn bestaat sinds 1966 en bracht o.a. werk uit van Ton Koopman, Reinbert de Leeuw en Herman van Veen. In de vormgeving zijn zestien kleine schilderwerken van Herman van Veen te zien die hij speciaal maakte voor dit album. Dit werk is van 1 oktober t/m 31 december te zien in de galerie van Hotel Merlet in Schoorl.

De presentatie van de cd zal plaatsvinden op zondag 28 oktober, in Landgoedtheater de Kapschuur, op het Herman van Veen Arts Center in Soest.

WWW.EDITHLEERKES.NL